USA i folkebiblioteka?

februar 27, 2006 at 7:11 pm Kommenter innlegget

Stavanger Kulturhus Sølvberget  med m.a. Stavanger bibliotek  ønskjer å inngå ein avtale med USA sin ambassade om sponsormidlar  noe som har førd til omtale i Stavanger Aftenblad. Bibliotekarforbundet har reagert sterkt på dette m.a. i form av et opent brev til Sølvberget.

Eg har ved fleire høve, t.d. i samband med mitt innlegg om Biblioteka og ytringsfridomen i Bibliotekaren 10/2004 satt spørjeteikn med kva signal gåver til biblioteket gjer til brukarane. Når det gjeld støtta frå USA til norske folkebibliotek har Dag Stavenes i eit innlegg på BibliotekNorgelista 27.2.06 klart å overtyde meg om at ei slik støtte er å oppfatta som støtte til USA i biblioteka. Sjølv om ingen har argumentert ut i frå si haldning til USA og dette landet sin politikk, klarer Stavenes på ein svært god måte å visa korleis ei slik støtte blir oppfatta. Eg trur derfor det vert riktig slik som Silje Skjold gjer i sitt innlegg same dag å skilje mellom innpass i folkebiblioteket og støtte til andre sider av kulturformidlinga. Det vil vere forskjell på å støtte enkeltarrangement, utstillingar osb. og det å ha eit USA-støtta folkebibliotek. Nettopp med å vere frie og sjølvstendige institusjonar som lar ulike tankeretningar komme til syne har folkebiblioteka svært høg trugverd som eit tilbod som er opent for alle. Dette må me halde fast med. Så sjølv om folkebiblioteka ikkje direkte blir styrd i sitt medieval av ein avtale med USA sin ambassade, så kan folkebiblioteka sitt opparbeida omdøme bli svekka av ein slik avtale. Det veit eg ikkje om ein slik avtale vil vere verdt.

Vidar Lund spør i eit innlegg  om korfor det blir ordskifte om dette nå og ikkje i fjor når dei gjorde ein slik avtale i Kirkenes. Eg trur det skyldes den same mekanismen som gjer at det blir stort oppstyr om bruk av frivillige når forslaget kom i Oslo og i Bærum, men ikkje når det blei gjennomførd i Stavanger. Det skyldes rett og slett lokalt engasjement. Blir det eit ordskifte om slika avgjerder lokalt, så forplantar dei seg. Er det ikkje ordskifte lokalt, så kjem det heller ikkje nokon annan plass. 

Advertisements

Entry filed under: Bibliotekpolitikk, Medieval.

Politisk kalender «Live frå Bergen» Offentleg ordskifte om medieval

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

februar 2006
M T O T F S S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Most Recent Posts


%d bloggarar likar dette: